Pluton retrograd

 

Pluton retrograd are o semnificaţie esenţialmente karmică. Această poziţie va determina reîntâlnirea în prezent cu persoane, circumstanţe, locuri, contexte din viaţa anterioară şi   va favoriza şansa de achitare a datoriilor karmice. Sunt multe lucruri pe care nativul le percepe, intuitiv, dar pe care nu le poate exprima. Viaţa sa va fi marcată de numeroase schimbări drastice şi dureroase, aproape totale în unele cazuri şi, poate, peste noapte, care însă vizează o transformare, interioară, spirituală imensă ce poate să se producă şi ea extrem de repede. De ce nu, există posibilitatea pierderii unor situaţii, a unor sume de bani, a unor lucruri sau a unor fiinţe dragi, dar şi cea a unei foste identităţi. O moarte, clinică de exemplu, sau, hai să-i spunem, simbolică, rituală, cu implicaţii adânci, nu este exclusă. Nativul ar putea experimenta stări îngrozitoare, cum ar fi cea de izolare totală, sau de necomunicare, cu senzaţia că acest pustiu al senzaţiilor, această zonă a disperării fără de margini nu va mai putea fi niciodată părăsită. Totuşi, cum se spune, Dumnezeu nu-ţi dă niciodată mai mult decât poţi duce şi, în acest caz al lui Pluton retrograd, putem spune că nativul dispune de resurse interioare de regenerare extraordinare, cu care poate ieşi la lumină din orice abis. Perioadele de singurătate la care poate va fi supus vor avea rolul lor fundamental, în pofida aparenţelor, şi ele vor determina adaptarea la noi exigenţe spirituale, superioare şi mai complexe.

Pluton retrograd simbolizează legătura dintre vieţile succesive ale nativului (care-l obligă să evolueze karmic în fiecare din ele). Pentru suferinţe mari, i se dau puteri mari. Pluton retrograd schimbă vizibil karma în această viaţă.

Pluton este planeta morţii, renaşterii, a energiei subtile şi a forţei de creaţie, fiind octava superioară a lui Marte. Guvernează voinţa, energia creatoare şi impulsurile spre perfecţionare, atât la nivel personal, individual, cât şi la nivelul întregii societăţi. Simbolizează energiile subtile, spiritul extremist şi radical, transformările, dorinţa de putere şi relaţiile intime, ocultismul, spiritualitatea, alchimia, moartea şi renaşterea. Calităţile pe care le generează sunt capacitatea de autoregenerare psihică şi fizică, inspiraţia creatoare, inteligenţa practică, forţa de previziune, aptitudinile de lider, caracterul ferm, puternic, puterile subtile şi magnetismul. Defectele pe care le provoacă sunt intransigenţa, intoleranţa, extremismul, cruzimea, tendinţa spre înşelătorie şi minciună. Planeta guvernează domeniile subtile pe care omul trebuie să le traverseze pentru a ajunge la un nivel profund al cunoaşterii.

Când sufletul şi aspectul material al existenţei sunt în contact cu spiritul, nativul cu Pluton retrograd experimentează energiile plutoniene fundamentale. Când începe să transceandă regiunile necunoscute ale sinelui, este capabil să facă legătura cu viaţa sa materială şi să se contopească cu spiritul. Când omul este capabil să realizeze aceasta, el intră în contact cu acea parte perfectă din el şi este sigur de cunoştinţele sale, chiar dacă nimeni nu crede în ele.

Pentru a folosi aceste energii plutoniene, fiecare persoană trebuie să-şi depăşească limitele prin efort propriu. Nativul cu Pluton retrograd trebuie să fie interesat de transformările interioare, nu de încercările de a schimba lumea exterioară. Semnificaţia simbolului planetei este următoarea; totul vine de la Spiritul Divin în manifestare, iar acesta se exprimă aici, pe Pământ. Nativul care are această planetă retrogradă resimte problemele sociale ca şi cum ar fi ale sale, vrea să le rezolve şi să schimbe lumea. El caută o modalitate practică pentru a le rezolva. Soluţia i se va revela doar după multă muncă cu sine. Nativul experimentează lupta umanităţii la un nivel interior şi foarte personal. Simte nevoia de a depăşi în el tot ceea ce a micşorat conştiinţa societăţii în care trăieşte. Reacţionează foarte puternic la necinstea celorlalţi faţă de el, luând-o ca pe un afront personal faţă de dorinţa sa de progres.

În manifestarea sa spirituală, Pluton reprezintă Voinţa Divină care aduce aici, pe Pământ, manifestarea cea mai pură a energiei cosmice. Pluton retrograd indică o greşeală karmică făcută de nativ la nivelul voinţei. S-a comportat într-o viaţă anterioară ca un tiran, a făcut exces de voinţă şi prin acest lucru i-a afectat pe cei din jurul său, dar, la fel de bine, se poate ca în alta să fi manifestat o foarte mare lipsă de voinţă, prin evitarea responsabilităţilor şi prin pasarea luării deciziilor către cei apropiaţi. Toţi cei care au fost afectaţi în trecut de manifestarea greşită a voinţei persoanei vor apărea apărea şi acum în jurul său, pentru a-şi plăti datoriile faţă de ea, sau datoriile acesteia faţă de ei. De multe ori, Pluton retrograd este indiciul unei vieţi pline de suferinţă şi necazuri, proporţională cu greşelile făcute în vieţile anterioare. Uneori, persoanele cu Pluton retrograd îşi ispăşesc greşelile printr-o suferinţă cauzată de o boală cronică, de factură karmică.

Persoana cu Pluton retrograd trebuie să înveţe să îşi manifeste corect voinţa şi să respecte dreptul celorlalţi la o opinie proprie, ba chiar să încerce colaborarea cu ei. În primul rând trebuie învăţate toleranţa şi dialogul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.