Saturn retrograd

 

Refuzarea responsabilităţilor în vieţile anterioare, o corijenţă într-un sector al vieţii patronat de Saturn. De obicei este vorba de multe vieţi anterioare, iar sufletul este unul bătrân, care a experimentat multe şi  a acumulat înţelepciune. Acest suflet a înţeles ce înseamnă irosirea şi superficialitatea, lucrurile ieftine şi trecătoare, a ajuns să discearnă într-o oarecare măsură factorul relativ de cel etern şi acum îşi ia viaţa mai în serios.

Totuşi, la un punct s-a blocat pe scara evoluţiei, şi, vreme de vieţi întregi, n-a mai progresat. A încercat, a vrut să depăşească această poziţie dificilă, de obstrucţie, dar n-a reuşit. Poate că şi nodul ce trebuie desfăcut este unul foarte încâlcit, adversitatea ce trebuie înlăturată una extrem de mare.

Toate lecţiile lui Saturn sunt dureroase şi profunde şi se manifestă prin restricţii, blocaje. Situaţiile din trecut care au marcat zona de acţiune vizată pot să se repete, cum, la fel, şi acum nativul s-ar putea să încerce să se sustragă, întrucâtva, iarăşi, durei încercări cu care se confruntă de multă vreme. Poate comite aceleaşi greşeli, poate scoate la rampă aceleaşi slăbiciuni şi poate trece prin acelaşi gen de descurajare în raport cu anumite contexte.

De ce nu, factorii adverşi, dar şi evolutivi, pot fi oameni cu care s-a mai întâlnit şi care, şi ei, au de terminat o lecţie proprie care îl implică pe nativul în cauză. Ideea este că nativul trebuie să fie astăzi mai curajos şi mai hotărât decât altădată, să conştientizeze mai profund faptele cu care are de-a face şi să se cramponeze mai puţin de propriile limite sau capricii.

Dacă Saturn este în semne de apă, problemele care apar, indiferent de forma lor concretă, ţin de emoţii, sentimente (planul astral). În semne de pământ (planul fizic), problemele ţin de domeniul material. Semnele de aer indică probleme de comunicare, legate de schimbul de idei cu alte persoane. În semne de foc, având legătură cu acţiunea dar şi cu intuiţia, este vorba despre controlarea propriei energii (spirituale) şi a sensului în care este orientată această energie.

Saturn aduce suferinţă, frustrare, încorsetare, limitare, dar este şi cel mai puternic factor de evoluţie.

Nativul cu Saturn retrograd vrea să completeze ceea ce a lăsat neterminat, sau nedesăvârşit în trecutul său, vrea să umple un vid. Acum apreciază profund ceea ce învaţă sau primeşte, deseori se simte, el,  vinovat pentru tot răul din lume, deşi nu-l implică cu nimic. Totodată, persoana cu Saturn retrograd vrea, sau simte nevoia să-i educe pe alţii, într-o formă sau alta, probabil pe cei pe care-i simte mai puţin experimentaţi. Nu poate reuşi totuşi mereu în acest demers, fiindcă experienţele acestor alte persoane sunt diferite, ele având parcursă o altă cale a evoluţiei. Nativul a dobândit o puternică maturitate prin sacrificii şi lupte personale, vrea acum  s-o folosească într-un mod cât mai activ şi mai concret, însă trebuie să aprecieze cu mai multă fineţe contextele ce îi apar în cale.

Saturn retrograd indică o repetare a karmei şi faptul că există un blocaj în ceea ce priveşte învăţarea lecţiei pentru care a venit. Multe lucruri pe care le face sunt o remanenţă dintr-o viaţă anterioară. . Sentimentul este cel al unei forţe restrictive care te obstrucţionează, care îţi îngreunează mersul, mai ales atunci când încerci s-o ocoleşti sau să-i subapreciezi importanţa şi s-o tratezi superficial. .

Saturn îţi oferă şansa de a corecta greşeala comisă în altă viaţă, sau alte vieţi, şi, chiar dacă aplici ceea ce ai învăţat altădată, acum ai şansa să vezi clar  unde ai greşit. Saturn acţionează cu o duritate extremă şi se manifestă ca o intervenţie de ultim moment. El indică lipsa de vigilenţă în raport cu atenţionările primite. „Saturn este cel mai exigent membru al „comisiei de disciplină” stabilite de Forul Divin. Dacă greşeala indicată de o altă planetă retrogradă nu este corectată într-o viaţă şi rezolvarea este amânată pentru o încarnare ulterioară, aceasta se poate transforma într-o greşeală mărturisită, expusă, exemplificată de Saturn retrograd, într-un fel infinit mai tranşant. sau mai lipsit de echivoc.  Dacă Saturn este unica planetă retrogradă în tema natală, ea poate indica neîmplinirea în viaţa anterioară a lecţiei indicate de Nodul Nord.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.