Noduri lunare

Noduri

Nodurile Lunare vor însemna mereu un punct de dispută la nivel de interpretare astrologică. Semnificaţia lor este cât se poate de complexă şi are o foarte mare importanţă pentru viaţa fiecăruia dintre noi.

Din perspectivă astronomică, ele reprezintă punctele de întretăiere dintre orbita Lunii şi ecliptică, sau planul de mişcare al Pământului în jurul Soarelui. În vreme ce Pământul se roteşte în jurul Soarelui în sens opus acelor de ceasornic, la fel, Luna  urmează aceeaşi direcţie în jurul Pământului, deci în raport cu mişcarea anuală aparentă a Soarelui prin constelaţiile zodiacului, cea a Nodurilor Lunare va fi una de sens opus sau retrogradă (corespunzând deplasării acelor de ceas).

Punctul în care Luna intersectează planul orbitei Pământului în mişcarea sa de îndepărtare faţă de Soare se numeşte Nodul Nord sau Nodul Ascendent, supranumit şi Capul Dragonului, iar punctul în care Luna intersectează planul orbitei Pământului apropiindu-se de Soare se numeşte Nodul Sud sau Nodul Descendent, supranumit şi Coada Dragonului.

Axa dintre cele două Noduri este numită Axa Nodală sau Axa Dragonului, iar mişcarea, retrogradă, a Nodurilor este de aproximativ 2 o pe lună sau 3′ pe zi. Revoluţia completă a Nodurilor Lunare în jurul Pământului se face în aproximativ 18 ani şi 7 luni, cu un ritm de 19.20o pe an. Cele două Noduri sunt mereu în opoziţie unul faţă de celălalt, deplasându-se, deci, simultan. Dacă, de exemplu, Nodul Nord se află la 10o Berbec, Nodul Sud se va afla la 100 Balanţă.

Desigur, nimeni nu trebuie să se încarce cu aceste noţiuni (precizate doar orientativ) întrucât ceea ce interesează înainte de toate este conotaţia astrologică a punctelor la care facem referire şi modul în care ele ne influenţează destinul.

Una dintre interpretările mai puţin cunoscute, în general, cu privire la Noduri este că ele indică modul în care o persoană se relaţionează cu ceilalţi oameni, însă voi dezbate acest aspect în altă parte.

Iarăşi, poate tot mai puţin cunoscută este asocierea care se face între Nodul Nord şi Jupiter şi Nodul Sud şi Saturn, sub raportul influenţei avute. Totuşi, această asociere reflectă semnificaţiile pe care am ajuns să le atribuim, în general, acestor repere astrologice capitale.

Astfel, plasarea în semn şi în casă a Nodului Nord ne va indica, prin corespondenţa cu Jupiter, felul şi locul în care putem înfrunta într-un mod inspirat şi avantajos provocările destinului, prin şansa care ni se conferă, şi care ne permite să evoluăm cel mai mult, dezvoltându-ne armonios calităţile. În sens invers, poziţionarea Nodului Sud, alăturată influenţei saturniene, va sugera dificultăţile şi limitările cu care ne confruntăm, testele la care suntem supuşi datorită trecutului nostru şi a anumitor structurări interioare care se opun adoptării unei direcţii de viaţă care ne este acum favorabilă.

Într-adevăr, în clipa în care vom aborda perspectiva karmică legată de Noduri, de altfel cea mai potrivită şi cea mai relevantă, fără doar şi poate vom adăuga Nodului Sud atribute ce ţin de Saturn, sau „Seniorul Karmei,”după cum mai este numit.

Nodul Sud reprezintă bagajul karmic cu care vine fiecare, acel cumul de însuşiri care a fost sau prea mult sau prea greşit folosit în alte vieţi şi care azi pot constitui un fel de balast pentru progres. Indică tiparele de comportament dezvoltate ca urmare a unor erori repetate, la nivel de percepţie, atitudine, faptă şi care se cuvine, acum, a fi în primul rând conştientizate şi apoi îndreptate printr-o înţelegere nouă.

Nodul Sud reprezintă punctul în care sunt concentrate energiile karmice acumulate odată cu încarnările anterioare.  Poziţia în semn şi în casă a planetei ce guvernează zodia în care se află Nodul Sud arată sectorul de viaţă în care individul se confruntă cel mai mult şi cel mai acut cu karma sa, el mai poate fi numit şi controlorul karmic al vieţilor trecute.

Nodul Nord constituie misiunea sau direcţia de evoluţie spre care am ales să ne îndreptăm după ultima părăsire a corpului, ca spirit. În planurile astrale, fiecare dintre noi a avut prilejul să înţeleagă lucrurile care puteau fi făcute mai bine şi cauzele pentru care anumite fapte ale sale sunt considerate nesatisfăcătoare şi îl transformă în „corijent” la diverse capitole.

Fiecare revenire în planul material, indiferent dacă este vorba de Pământ sau de altă planetă, se face cu scopul de a îndrepta ceva. Uneori poate fi vorba însă nu de o greşeală propriu-zisă, ci de dorinţa de a termina o anume acţiune, de a perfecţiona un proiect, de a da un sens superior unui concept îmbrăţişat, de a desăvârşi o calitate etc.

Supunându-ne energiei prin care Nodul Nord vrea să ne transforme, vom facilita lupta noastră cu adversităţile inerente pe care fiecare nouă întrupare le aduce cu sine la diverse niveluri. De sus, ca să spunem aşa, lucrurile se văd altfel, par uşor de realizat, însă în planul materialităţii ceea ce părea mic, ca problemă, se poate transforma în ceva mare, în general uităm, aparent, pentru ce am venit şi ne confruntăm uneori cu situaţii dezarmante pentru care nu ne simţim pregătiţi.

Nodul Nord înseamnă elementul de coagulare, de focalizare, de centrare în raport cu ceea ce se impune ca soluţie. El adună şi conciliază părţile din noi aflate în conflict,  le insuflă curaj şi le imprimă un necesar proces de sudare şi armonizare. Ceea ce face în primul rând acesta se traduce prin „predicarea” unei atitudini noi, de influenţă mobilizatoare.

S-ar putea spune, altfel, că Nodul Nord ne trezeşte către ceea ce înseamnă, de fapt, lecţia noastră esenţială de viaţă, prezentându-ne, apoi, locul în care trebuie să ajungem. Mai degrabă locul în care ne-am propus să ajungem, căci, vedem, nu este deloc uşor a avansa într-o direcţie nouă, modificările de conştiinţă survin încet, iar adaptările la anumite contexte provoacă suferinţă. Avem de mers împotriva unor obiceiuri adânc înrădăcinate, suntem tributari unor foarte mari inerţii, unele manifestându-se mai evident, altele mai subtil, după cum avem de înfruntat presiunile unei lumi deseori ostile, plină de convenţii şi de factori descurajatori, pentru că, să nu uităm, toţi avem un…Nod Sud.

Cu alte cuvinte nu doar unii dintre noi dau restanţe aici, ci toţi, însă, la fel, toţi putem găsi breşa prin care să ne urmăm calea proprie, printre corijenţele celorlalţi. Nu suntem desprinşi de sau abandonaţi de Divin, dispunem în permanenţă de oportunităţi  pentru a ne uşura menirea, însă prea rar, din păcate, le sesizăm. Dumnezeu, sau Universul, nu ne-a impus nimic, Dumnezeu nu creează destine, soarta înseamnă propria noastră operă, realizată în vieţi şi vieţi şi manifestată acum.  Culegem ceea ce am semănat.

Poziţia în semn şi în casă a planetei care guvernează zodia Nodului Nord indică în ce sector de viaţă poate avea persoana cea mai importantă creştere acum şi ce gen de experienţe îi sunt necesare pentru a evolua, el fiind numit şi controlorul distribuţiei karmice din existenţa prezentă.

Se impune să facem o precizare, nu tot ceea ce ţine de karmă înseamnă defecte, departe de aşa ceva. Nodul Sud arată un mod de fiinţare pe care l-am susţinut prin anumite deprinderi şi înzestrări, însă pe care l-am perpetuat excesiv şi care ne împiedică să găsim lumina pe care, până la urmă, fiecare o căutăm. Sigur că am făcut şi destule lucruri bune şi sigur că venim şi cu multe calităţi, doar că, iată, se impune, acum, să le dăm o nouă întrebuinţare, să le folosim diferit, să le amplificăm, sau să le lăsăm să nască alte calităţi, complementare.

În anumite cazuri, este necesar  să conştientizăm calităţi cărora le-am acordat prea mică importanţă, deşi au existat mereu, cel puţin la nivel potenţial. Nodurile lunare ne arată domeniile în care avem de muncit cel mai mult, dar şi faptul că suntem dotaţi pentru acel gen de muncă. Uneori doar simpla schimbare de atitudine, repet, face diferenţa, într-un context poate chiar identic cu unul ce a existat odinioară. De fapt, ne învaţă experienţa, foarte multe situaţii se repetă până în momentul în care noi le privim cu atenţia cu care trebuie să le privim şi extragem înţelesurile care se impun.

Dacă Nodul Nord, într-adevăr, duce la creşterea spirituală, la rândul său, Nodul Sud contribuie la creşterea personală, el nu înseamnă o experienţă ratată, înseamnă genul de experienţă care ne pregăteşte pentru una superioară. Nodul Sud facilitează acest gen de creştere dacă vom folosi ceea ce ne-a învăţat el pentru a împlini cerinţele casei în care se află Nodul Nord şi pe care în vieţile trecute le-am neglijat. Casa Nodului Sud a fost din plin folosită de noi altădată şi ne-am însuşit, se pare, în legătură cu aceasta, anumite trăsături ce acum sunt înrădăcinate în noi şi pe care nu le mai distingem ca atare. Ei bine, trebuie să folosim vechile deprinderi, aptitudini, talente prin prisma viziunii pe care o reclamă casa Nodului Nord şi adaptat scopurilor acesteia. Se poate vorbi de o reevaluare şi revalorificare a acestora.

În sfârşit, mai trebuie spus că aspectele dintre Nodurile Lunare şi planete conţin informaţii despre modul în care suntem ajutaţi să evoluăm.

Conjuncţiile cu Nodul Nord sunt, se pare, de natură a ne forţa evoluţia, pe când cele cu Nodul Sud ne determină să ne comportăm după cum simţim, la un anumit nivel al experienţei, adică într-un fel care a ajuns să ni se pară firesc, fiind încorporat în reacţiile noastre obişnuite şi  devenind un fel de a doua natură a noastră, dar care ne poate împiedica, prin autosuficienţă, să mergem mai departe către direcţia în care suntem chemaţi.

Cuadraturile, în schimb, determină un conflict de interese şi ne pun în postura ingrată de a alege între două atitudini, de a evolua sau de a ne comporta fără nici o reţinere. În această situaţie, planeta care face aspectul cu cele două noduri suportă tot greul, în sensul că va încuraja când o atitudine, când alta.

Fie că este făcut cu Nodul Nord sau cu Nodul Sud, sextilul constituie mereu o şansă pentru evoluţie, căci determină observarea oportunităţilor oferite de mediu. În cazul trigonului, lucrurile stau puţin altfel, căci, cu toate că, cel puţin atunci când este realizat cu Nodul Nord, el poate imprima un uluitor salt înainte, la fel de bine, el poate fi, în mod paradoxal, şi un factor de stagnare pentru persoana care, conştientizându-le sau nu, îşi va folosi anumite înzestrări conferite de karma cu care vine cu reţinere, indolenţă, iresponsabilitate, sau oricum nu într-un mod care să-l ajute să crească şi mai mult.

Subiectul Nodurilor Lunare este extrem de vast si nimeni nu poate avea pretenţia că l-a epuizat vreodată. Demersul meu s-a pretat  doar la a contura ceea ce este, în viziunea mea, mai important în privinţa acestora. Oricare dintre astrogramele realizate de mine pune mare accent pe axa karmică a nodurilor, fie în dispunerea lor natală, fie în deplasarea lor pe cercul zodiacal, iar interpretările date au fost de fiecare dată edificatoare şi de mare ajutor pentru cei în cauză.

Interpretarile pozitiilor nodurilor lunare in zodiac

4 Comments

    1. Scuze, pentru ca mi s-au intamplat foarte multe in ultima vreme, nu am mai intrat pe acest site. In plus, intentionez sa imi fac un altul, cu adevarat profesionist.
      Altfel, cel mai bine ar fi sa iti faci o astrograma personalizata, degeaba vei afla diverse elemente disparate. Daca ai incredere, daca simti ceva special in legatura cu modul meu de interpretare, ti-o pot face eu. Costa 100 RON si indraznesc sa afirm ca merita din plin. Daca esti de acord, numarul meu de telefon este afisat
      Numai bine

  1. Buna ziua, am descoperit aici informatii foarte interesante. Inca mai este de actualitate costul unei astrograme personalizate? Daca da, as dori pentru mai multe persoane. Astept un raspuns si va multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.