*În loc de început
Ştiu, cititorule, că, în general, nu ai timp, chef sau răbdare să citeşti, dacă nu reprezinţi o excepţie. Aşa că, deşi acest articol merită probabil o lecturare completă, fiindcă sintetizează informaţiile multor studii voluminoase, te îndemn să îl citeşti de acolo de unde simţi s-o faci şi îţi promit că tot vei câştiga ceva. Drept urmare, ca să îţi fie mai uşor, l-am împărţit în nişte capitole mici, cu titluri. Alege ce te interesează, iar la restul poţi reveni oricând. Altfel, dacă în lumina celor citite, vei dori să afli mai multe despre tine, te aştept la o consultaţie particulară astro-psihologică. Astrologia înseamnă cu totul altceva decât gluma zilnică cu zodiile de la televizor, iar întâlnirea cu mine sau cu un alt om care îi cunoaşte valoarea şi îi foloseşte cu înţelepciune şi răspundere comoara(,nu comercial), îţi va dovedi acest lucru.
1(DESPRE) REVELAŢIE: ŞTIINŢA INFIRMĂ, ASTROLOGIA CONFIRMĂ
Este un lucru de notorietate că, în general, ştiinţa respinge astrologia, dar că se fereşte să intre într-o polemică clară şi deschisă cu aceasta, fiindcă nu dispune de toate argumentele necesare. De fapt, ştiinţa refuză să-şi asume o dispută într-un domeniu pe care nu doar că nu-l cunoaşte, ci şi refuză să-l cunoască, fiindcă ceea ce ar putea afla nu este sigur că nu i-ar ştirbi ceva. dintr-o aşa-.zisă supremaţie.
Astrologia nu se pretează unor analize sau experimente de laborator, cuantificabile şi măsurabile, fiindcă ceea ce conţine simboluri calitative nu se lasă măsurat cantitativ. Totuşi, la fel ca orice ştiinţă a naturii, caută să tragă concluzii pe baza experienţei acumulate în urma unei activităţi continue de descoperire, analiză, comparare şi verificare. Rezultatele sunt indiscutabile şi convingătoare, uneori chiar uluitoare. Astrologia este de fapt o ştiinţă a sufletului.
Ar fi de prisos să enumăr în acest articol toate obiecţiile pe care mediul academic le aduce astrologiei. Cea mai mare este aceea că gândirea raţional-mecanicistă nu înţelege cum pot avea astrele o influenţă asupra vieţii omeneşti. La fel, nu înţelege de unde provin aceste cunoştinţe legate de astre, ce le-a făcut posibile.
Dar nimeni nu îşi poate explica cu adevărat, de pildă, nici apariţia legilor matematicii, a savantelor ei teoreme, a muzicii sau chiar a limbilor, cu toate structurile lor uneori atât de diferite. Pe lângă faptul că în tot ceea ce concepem şi facem noi, indiferent de domeniu, nu există decât relativitate şi nu exactitate, dacă am pornit de unde ştiinţa presupune că am pornit, este greu de admis că doar urmând firul evoluţiei oamenii peşterilor au devenit astăzi oamenii computerelor şi ai rachetelor nucleare. De ce s-ar fi născut, brusc, într-un atât de mare întuneric al minţii, de la eră la eră, idei cutremurătoare pe care nimic din desfăşurarea prealabilă a lucrurilor nu le anunţa? Nu le anunţa pentru că nici nu avea cum, iar a pune diferitele descoperiri uluitoare doar pe seama unor experienţe acumulate în lungi perioade de timp înseamnă a fi extrem de naivi.
Desigur, orgoliul omenesc în general, şi cel al ştiinţei în particular, este mare, dar însăşi ştiinţa a demonstrat că darwinismul este depăşit ca teorie şi a renunţat, practic, să mai caute veriga lipsă din lanţul cauzal.
Nu poţi afla ceea ce nu există, iar logica noastră actuală, prin toate aşa-numitele ei principii, pur raţionale, nu are cum să ajungă în miezul misterului creaţiei. Chiar unul dintre exponenţii cei mai de seamă ai lumii ştiinţei, Albert Einstein, a spus că “Cele mai profunde lucruri pe care le putem afla sunt revelaţiile misticii. Este sentimentul fundamental ce se află la originea adevăratei arte şi ştiinţe. Cine nu îl cunoaşte, nu se mai poate minuna, nu mai are parte de mirarea profundă, e ca şi mort, e ca o lumânare stinsă.”
Subscriu la enunţul lui Einstein, iar prin revelaţie se impune să ne gândim la ceva mult mai profund şi mai complex decât suntem obişnuiţi s-o facem. Este vorba despre Universul care se dezvăluie prin noi. Prin Univers înţelegem însuşi întregul, viu, al existenţei, acest întreg care alege să-şi facă cunoscute, când şi când, tainele prin ceea ce noi considerăm a fi propriile noastre idei. Fără îndoială că există inteligenţe scăpărătoare, dar astăzi punem prea mare preţ pe genialitate, uitând de inspiraţie, lăudăm omul, ignorând chiar ceea ce-l face să fie şi să se desfăşoare în lucrarea sa, principiul divin. Nu poţi descoperi decât ceea ce există, deja, în tine, iar atunci când descoperi “comori,” descoperi acel ceva plantat în sufletul tău de o inteligenţă superioară din care de fapt de hrăneşti.
Principiul divin se manifestă în toţi şi în toate, însă etapele progresului au fost determinate doar de cei aleşi întru a transmite omenirii şi a transforma în fapte diversele sale taine. Desigur, alegerea acestor oameni nu se face la întâmplare, ci în funcţie de karma şi de dezvoltarea lor, ca fiinţe şi ca esenţe divine, la nivel de ansamblu. Ei constituie canalele de revărsare a cunoaşterii cosmice, care hotărăşte în ce momente şi în ce contexte să se producă, în funcţie de starea de conştiinţă a omenirii, de procesele pe care vrea să le declanşeze în funcţionarea acesteia şi de obiectivele pe care vrea să le atingă.
Exact în acest fel ne putem gândi că o anume trăire spirituală a evenimentelor lumii, şi o anume schimbare de conştiinţă a determinat şi apariţia astrologiei, prin cei pe care Cosmosul i-a lăsat “gravizi” cu ea, în diferite locuri de pe planetă. Apoi au apărut cei meniţi a-i da conotaţii noi, mai ample ori mai sugestive, sau a o face mai uşor explicabilă.
Cu timpul s-a acumulat o experienţă şi în domeniul astrologiei, la fel ca în altele, însă la bază a fost, şi aici, revelaţia. Vrem în general să uităm de aceasta, spre a ne aduce nouă înşine elogii, dar şi pentru a simplifica, spunem noi, lucrurile. De fapt, le complicăm,până la absurd. Îngâmfarea nu are cum să ducă la altceva, dar este una dintre multele copilării pe care Dumnezeu, ca un părinte iubitor, le tolerează creaturilor sale cu o răbdare infinită, în vreme ce are totuşi grijă să mai “şoptească” sfaturi în urechile celor ce pot, sau vor, să audă, fie ei şi oameni de ştiinţă.
-
ASTROLOGIA CA EXPRIMARE ARHETIPALĂ
Să vorbim acum doar despre astrologie, dintr-o perspectivă de profunzime, pentru a ajunge apoi şi la psihologie şi la legătura dintre acestea două. Ca să respect afirmaţiile imediat anterioare, nimeni nu ştie clar cum a ajuns astrologia pe Pământ şi ce s-a întâmplat în mintea primilor astrologi atunci când parcă din senin au început, probabil şi spre propria lor mirare, să descifreze codul secret al astrelor. Nu voi explica aici conceptul de astrologie în toată vastitatea sa, ci doar voi puncta nişte elemente ce schiţează importanţa şi modul său de funcţionare.
Cert este că cine a trebuit să vadă aceasta, a văzut că se poate stabili o corelaţie între mişcarea, reală, a planetelor în jurul Soarelui şi evenimentele din viaţa noastră. Dat fiind însă că noi ne aflăm pe Terra, suntem nevoiţi să folosim perspectiva pe care ne-o oferă acest loc din spaţiu, adică perspectiva geocentrică, atunci când desenăm cerul astral, deci să plasăm Pământul în centru şi să considerăm că restul planetelor, inclusiv Soarele, se mişcă pe un cerc imaginar în jurul acestuia, ecliptica, parcurgându-l într-un an de zile şi traversând toate constelaţiile zodiacului. În cazul celorlalte planete, este respectată durata lor de deplasare orbitală, astronomică şi deci reală, în ore, zile şi ani, faţă de Soare, asimilat Pământului după cum am spus. Prin calcule a căror sorginte ne scapă, durata a fost convertită în grade, ceea ce ne-a permis să ajungem la această “matematică” a astrologiei şi a destinului, în reflectare simbolică.
Cine va dori, va afla mult mai multe în acest sens, noi să ne întrebăm în continuare în ce constă cu adevărat revelaţia în cazul astrologiei. Întrucâtva, am dat deja un indiciu. Această ştiinţă subtilă, încă nerecunoscută ca atare, reliefează legătura sau chiar sincronicitatea dintre ciclurile cosmice, ciclurile naturii şi ciclurile vieţii omeneşti. .Mai mult, tot ea demonstrează valabilitatea conceptului de arhetip sau de categorie universală pe care a introdus-o definitoriu în gândirea noastră marele psihanalist Jung. Dacă aprecierea sa pentru astrologie este cunoscută, să spunem că tot mai mulţi oameni de ştiinţă consideră azi că există un tipar invizibil organizator în interiorul lucrurilor neînsufleţite, un fel de tipar psihologic, care ghidează şi determină forma pe care şi-o va asuma energia.
În Evul Mediu se spunea că fiecare categorie de lucruri posedă o esenţă, ce înseamnă nu o calitate statică, ci o sursă de activitate. Însăşi realitatea era văzută ca fiind compusă din esenţe nenumărate, iar sarcina filozofiei era de a înţelege acele esenţe. Sursa acestor idei eterne (incarnate) a fost considerată mintea universală şi ea este similară în multe privinţe inconştientului colectiv la care se referă acelaşi Jung. De altfel, fizica modernă susţine şi ea că ceea ce ce vedem şi auzim este doar forma exterioară ( forma de undă) a realităţii fundamentale a vibraţiei şi energiei, iar atomul material este privit acum ca un câmp de energie.
Dezvoltând conceptul de tipar preexistent sau de principiu formator, arhetipurile lui Jung nu sunt structuri fizice, ci mai curând “o facultas praeformandi, o posibilitate de reprezentare dată a priori” sau, potrivit lui Eduard Whitmont, psihiatru jungian, “configuraţii energetice dinamice trans-psihologice, deci energie transcendentă. “
Mergând mai departe, Whitmont face legătura între aceste “tipare cosmice universale de formă şi dinamică” şi simbolurile astrologice ale planetelor, pe care le asimilează unor “câmpuri arhetipale” sau, altfel spus, unui mod de a se traduce pe sine al arhetipurilor.
Mă voi referi foarte pe scurt la simbolismul planetar, revelat şi nu gândit, ceva mai departe, şi doar spre a pune în evidenţă anumite conexiuni dintre astrologie şi psihologie. Deocamdată iată ce afirma Jung în 1954 într-un interviu acordat unei reviste astrologice din Franţa:
“ Ne putem aştepta cu o considerabilă încredere ca o situaţie psihologică dată, bine definită, să fie însoţită de o configuraţie astrologică analoagă. Astrologia constă din configuraţii simbolice ale inconştientului colectiv, care este obiectul de studiu al psihologiei: “planetele” sunt zeii, iar simbolurile sunt puterile inconştientului.”
De altfel, în acelaşi interviu Jung spune că predispoziţia psihică înnăscută a unui individ “pare să se exprime în mod recognoscibil în horoscop.” Foarte des în scrierile sale a ţinut să-şi exprime părerea conform căreia astrologia conţine suma totală a întregii cunoaşteri psihologice străvechi, atât predispoziţiile natale ale individului, cât şi modul précis de a gestiona crizele vieţii:
“ Am observat multe cazuri în care o fază psihologică bine definită sau un eveniment analog au fost însoţite de un tranzit (în special saturnian sau uranian).”
Îl voi mai cita pe Jung şi alte minţi deschise din lumea psihologiei, pentru a ilustra modul în care acestea au făcut loc în ea cunoaşterii astrologice, însă haideţi să mai rămânem o clipă la ideea de reflectare a principiilor cosmice prin intermediul său. Astrologii antici considerau zodiacul drept “sufletul naturii”, care conferă formă şi ordine vieţii. Astrologia este un limbaj al principiilor universale, un mod de a percepe forma şi ordinea în viaţa unei persoane, un mod de a simboliza unicitatea fiecărui individ prin factori universali. De altfel, în astrologie fiecare individ este considerat o expresie totală şi unică a principiilor, tiparelor şi energiilor cosmice. Altfel spus, exprimă părerea că funcţiile şi factorii din interiorul individului reflectă procesele şi principiile universale, într-o combinaţie care nu este niciodată identică. Astfel, se reiterează legătura dintre microcosmos şi macrocomos.
Horoscopul ne transmite prin simbolurile sale grafice constelaţiile planetelor unui anumit moment universal(data naşterii), raportate la un anumit loc de pe pământ (locul naşterii). Astrologia susţine că dincolo de faptul că omul trăieşte într-un mediu geografic şi social, prin relaţia pământului cu corpurile cereşti, el aparţine şi unui mediu înconjurător mai mare, mediul cosmic. Fiecare planetă simbolizează un anumit principiu(zeul), o forţă plăsmuitoare, având în cadrul întregului organism al sistemului nostru solar o funcţie anumită, cum are de exemplu, comparativ, un organ în întregul organism al corpului nostru.
Iată aşadar că pe lângă inconştientul personal, evidenţiat de Freud, şi cel colectiv, relevat de Jung, există un strat sufletesc mai adânc, pe care îl putem numi inconştientul cosmic. Spre acesta ne trimite astrologia. Dacă inconştientul personal cuprinde, cu interpretările şi nuanţările de rigoare, suma experienţelor umane cu mediul, dacă inconştientul colectiv adună predispoziţiile şi instinctele speciei umane, dar, cumva, şi toate întâmplările şi procesele prin care s-au structurat acestea, inconştientul cosmic reprezintă reflectarea participării noastre la ordinea, ritmul şi legile cosmice care ne marchează, vizibilă în harta astrală.
Perspectiva astrologică universală cuprinde şi un principiu spiritual, ce se manifestă în toate fenomenele şi legile naturii şi vieţii, pe care noi îl putem cunoaşte intuitiv prin participarea noastră inconştientă la el. Astrologia aşază omul în contexte mai ample decât cele strict interumane; omul este pentru astrologie parte a întregului universal şi se află ca atare sub influenţa legităţilor acestuia.
Dacă vrem să exprimăm lucrurile la un alt nivel, vom spune că universul, sau cosmosul, conţine sau păstrează tot ceea ce am însemnat fiecare dintre noi din momentul în care am fost creaţi şi până acum, în ideea că reprezentăm, în esenţă, spirite, nemuritoare prin definiţie. Ca spirite, am ales însă, în timpul specific acestei lumi sau oricărei alteia, să experimentăm diverse roluri şi să ne asumăm diferite identităţi, a căror amprentă continuă să existe, vibraţional şi energetic, şi care, prin aşa-numita lege a karmei, determină ce se va întâmpla mai departe cu noi. Inconştientul cosmic este, dacă vreţi, ceea ce pe de-o parte depozitează, însă şi încadrează faptele noastre dintotdeauna(care se traduc şi prin gânduri, sentimente, intenţii, trăiri) în raport cu legile echilibrului fundamental, şi ne măsoară evoluţia, iar pe de alta permite, ca în funcţie de acestea, să ne asumăm o nouă poveste, pe Pământ sau în altă parte. Până când reuşim să integrăm cu totul în conştiinţă principiul divin.
Aş vrea să se înţeleagă deci, astrele nu ne influenţează viaţa, astrele doar permit „radiografia cosmică” pe care o numim astrogramă, sau, altfel zis, interpretarea unui destin care este produs de întregul experienţei noastre de până acum, deci prin juxtapunerea unui cumul de factori. Zodiile sau semnele în care apar, casele pe care le ocupă şi legăturile sau aspectele dintre ele sunt ceea ce traduce, în mod simbolic dar descriind adevărul, felul în care un om alege să participe, într-un anume moment, la lucrarea cosmică, în funcţie de anumite condiţionări preexistente, determinate de ceea ce a înţeles sau nu a înţeles, de ceea ce a făcut sau nu a făcut, de ceea ce a experimentat sau nu a experimentat.
După cum spune marele astrolog Dane Rudhyar, „fiecare persoană este un întreg organic relativ independent în care interacţionează dinamic o multitudine de forţe, în conformitate cu un tipar original şi generator care stabileşte scopul vieţii sale şi relaţia sa fundamentală cu toate celelalte totalităţi din univers. Acest întreg organic-persoana individuală-nu este în mod esenţial diferit de întregul organizat mai vast şi aproape infinit mai mare pe care îl numim Univers. Într-adevăr, persoana constituie un aspect particular al Întregului universal focalizat într-un anume punct în spaţiu şi în termenii nevoii particulare de el la momentul exact al apariţiei sale în existenţa independentă. Acesta este momentul primei respiraţii, deoarece atunci se stabilesc ritmurile de bază ale existenţei individuale într-un mediu particular.”
Înainte de a trece la capitolul următor, să mai punctăm o dată, cât se poate de sintetic ce înseamnă astrologia în raport cu toate cele spuse. Prin urmare, aceasta este o ştiinţă revelată care, observând şi interpretând mişcările astrelor, permite descifrarea modului în care un suflet alege să intregreze, într-o structură definită de timp şi de spaţiu, ca fiinţă omenească(încarnată), principiile cosmice, într-o variantă, sau după o reţetă, absolut unică, spre a trăi o experienţă care se va adăuga la cele de până atunci şi îi va permite continuarea evoluţiei.
-
ASTROLOGIA, INSTRUMENT PSIHOLOGIC ŞI TERAPEUTIC