ASTROGRAMA COMPATIBILITĂȚII ȘI TERAPIA DE CUPLU-Cine este persoana de lângă tine?

 

 

 

Notă

 

Într-o primă fază, am intenționat să scriu un articol comun despre astrograma compatibilității, căsătorie și terapia de cuplu, pentru ca apoi, după ce scrisesem mare parte din el,  să decid că este mai potrivit să îl împart în două și anume unul care să se refere doar la relația căsătorie-astrograma compatibilității și altul care să evidențieze rolul acestei astrograme pentru terapia de cuplu, articolul de față.  Fac această precizare deoarece există, cel puțin în referirea strictă la anumite semnificații astrologice, o parte de material comun, util ambelor articole, pe care l-am păstrat ca atare.

În funcție de stadiul de viață în care vă aflați sau de statutul civil pe care îl aveți, puteți opta pentru unul sau altul dintre ele, însă probabil că veți fi mai câștigați dacă le veți lectura pe amândouă. Dumnezeu să ne inspire pe toți întru binele nostru cel mai înalt!

 

 

Dacă în ţările dezvoltate şi mai ales în Statele Unite, Germania, Franţa sau Spania, terapia de cuplu a devenit deja un fapt pe deplin acceptat ca idee şi integrat de societate ca reprezentând un demers util şi de multe ori chiar cât se poate de necesar, în România această practică rămâne încă asociată, de cei mai mulţi, unui fel de moft sau de capriciu.

Ca şi în alte cazuri, refractari sunt în primul rând bărbaţii, ce fie nu vor să îşi asume partea lor de vină din mersul tot mai prost al relaţiei, fie desconsideră punctul de vedere sau nevoile, în speţă emoţionale, ale partenerei. De cele mai multe ori, dacă aceştia ajung totuşi să se prezinte, împreună cu soţia sau iubita, la un psiholog, o fac fiindcă se lasă convinşi de partea feminină şi nu din iniţiativă proprie.  Deşi, evident, este deja mare lucru că, prin prisma iubirii, a respectului sau a sentimentului de răspundere (depinde de mulţi factori) şi-au trecut peste proverbialul lor orgoliu, ei pot mai departe manifesta un fel de stânjeneală, de stângăcie sau de ostilitate atunci când li se cere să îşi exprime propria poziţie sau viziune.

Deşi doi oameni, bărbat şi femeie, pot constitui un cuplu şi nefiind căsătoriţi, în majoritatea cazurilor cei care recurg la ajutorul psihoterapeutului sau a consilierului psihologic reprezintă o familie şi preponderent una în care există copii. Copiii au un rol considerabil, dacă nu esenţial, pentru cei veniţi la terapie, fiind uneori singurul motiv pentru care membrii cuplului încearcă să facă ceva spre a putea rămâne împreună. Copiii sunt, este adevărat, extrem de importanţi şi existenţa lor atinge coarda cea mai sensibilă a mamei şi a tatălui, însă experienţa dovedeşte că, oricât de importanţi ar fi, atunci când între părinţi acţionează diferenţe prea mari de caracter, viziune sau comportament, nici măcar aceştia nu îi mai pot ţine laolaltă. Aceasta, dacă nu cumva se petrece vreo schimbare foarte mare cu măcar unul dintre ei, în urma anumitor evenimente sau a intervenţiei cuiva, care vine să deschidă noi perspective de gândire.

Un psiholog, oricât ar fi de bun, nu va găsi întotdeauna soluțiile potrivite pentru a reconcilia un cuplu folosind doar informațiile care îi sunt oferite de doi oameni care au acumulat atâtea resentimente și au foarte multe să își reproșeze. Fiecare încearcă să își spună păsul și să își susțină poziția, deseori cu lipsă de răbdare și chiar cu vehemență. ,,Eu am dreptate,” spune ea, ,,ba nu, eu,” zice el și încep chiar și strigătele, schimburile cumplite de priviri, injuriile, amenințările…Terapeutului îi este de cele mai multe ori greu să descifreze adevărul în marea de subiectivism pe care doi oameni ce nu se mai înțeleg o lasă să se reverse. Poate trece mult timp până când acesta își dă seama, cât de cât, cum stau lucrurile și mai ales cum sunt structurați, mental și sufletește, bărbatul și femeia a căror conviețuire poate s-a transformat deja într-un infern, în care, din păcate, sunt nevoiți, când și când, să trăiască și copiii rezultați din căsătorie.

Abordările și metodele de consiliere psihologică își au și ele limitele lor și nu pot atinge imposibilul, oricât de complexe sau de sofisticate ar fi. Dacă doi oameni au o incompatibilitate atât de mare, încât conflictele, iritarea, neîncrederea și tendința de a se simți victimă sau, invers, de a pedepsi sunt copleșitoare, adesea, cel mai bun lucru pe care îl poate face un terapeut este să-i ajute pe cei doi să accepte realitatea vieții lor și a propriei naturi. O asemenea acceptare poate compensa într-o oarecare măsură ceva din înverșunarea cu care se acuză unul pe celălalt de toate problemele pe care le au, însă pentru a se ajunge la aceasta este nevoie de un instrument care să demonstreze, cu obiectivitate, dintr-o poziție de neutralitate incompatibilitatea la care m-am referit. Singurul asemenea instrument pe care eu personal îl cunosc este astrologia.

Astrologia este  ştiinţa (deşi am putea-o numi artă) capabilă să ilustreze modul în care un om vine echipat, sufleteşte, mental şi emoţional, atunci când se naşte. Felul în care sunt aliniate planetele, dar şi anumite puncte matematice, în momentul naşterii reflectă organizarea interioară căreia un om i se va subordona de-a lungul vieţii, ce îl va motiva sau interesa, care vor fi calitățile, dar şi slăbiciunile sale,  potenţialul de care dispune şi pe care îl poate dezvolta, şansele ce se pot ivi pentru el,  lucrurile sau situațiile de care ar trebui să se ferească şi atâtea altele. Nu în ultimul rând, o astrogramă, ce poate fi asemuită şi unei radiografii psihice, va indica şi dispunerea sau deschiderea afectivă a cuiva, genul de oameni care îi vor trezi simpatie sau antipatie, atracţie sau repulsie, precum şi principiile după care se relaţionează, atât faţă de sexul opus, cât şi în societate în general. Cei care au înţeles cât de cât, prin depăşirea anumitor prejudecăţi religioase sau a unui orgoliu de tip raţional, că Universul se ghidează după anumite legi, ştiu că  noi oamenii suntem spirite care se reîncarnează şi că suntem constrânşi de condiţionările Karmei, legea cauzei şi efectului, care de fapt determină în bună măsură  genul de atitudine şi comportament pe care îl vom manifesta, dar şi direcţia pe care o vom urma, în general, în viaţă, tocmai pentru a descoperi, într-un final, ce ne condiţionează şi cum ne putem elibera de povara karmică, căci, aşa cum am spus undeva, karma îşi are rezolvarea în sine însăşi, la fel ca o boală, totul este să îi descoperi miezul profund.

Aşa cum se poate întocmi astrograma individuală, natală, karmică sau previzională a unei fiinţe omeneşti, la fel se poate întocmi o astrogramă comparativă pentru două persoane care fie intenționează să își unească destinele, fie au făcut-o deja și, iată, experimentează atâtea dificultăți în traiul lor comun.

Când psihoterapeutul căruia i se adresează un cuplu, în speță o familie, pentru a încerca, dintr-un motiv sau altul, să-și salveze relația și să prevină despărțirea ce pare tot mai iminentă, este și astrolog, acesta are mult mai multe șanse să îi conducă pe cei doi spre a înțelege că vin amândoi cu  ceea ce am putea numi o  condiționare cosmică, care îi face să gândească și să acționeze într-un fel anume, probabil unul din cauza căruia se simt în multe lucruri atât de opuși. În articolul meu ,,astrologie și psihologie” am ilustrat destul de amănunțit care este rolul psiho-astrologului sau al astro-psihologului și cât de utile își sunt cele două științe una alteia în a ajuta pe cineva să se cunoască și să se elibereze de diverse poveri mentale și nu numai. Vă recomand să-l citiți, rândurile de față completează întrucâtva, dintr-o altă perspectivă, cele spuse acolo.

Revin la ideea de astrogramă comparativă, în ideea de a vă face să înțelegeți că, da, ea ne ajută să descifrăm ce apropie sau separă doi oameni, în cazul nostru soțul și soția, dar, vom vedea, și zonele în care se poate lucra pentru îmbunătățirea relației sau pentru așezarea ei pe baze noi.

Studiul astrologic de compatibilitate se dovedește extrem de prețios în a stabili cu cine ai de-a face și la ce te poți aștepta, pe termen scurt sau pe termen lung, dar și în diverse situații de viață, ce pot varia extrem de mult. Deși orice interacțiune planetară din astrogramele celor doi este importantă și arată ceva, fundamentale în a stabili potrivirea sau nepotrivirea între persoanele pentru care se realizează astrograma comparativă sunt  Soarele, Luna, Venus, Marte și Ascendentul. Desigur, acestea au multiple semnificații, iar eu voi prezenta aici doar câteva, cele esențiale, pentru ca voi să vă formați o idee despre ceea ce vă poate oferi compararea hărților astrale.

 Soarele înseamnă personalitatea profundă a unui om, motivația de bază, felul principal de abordare a vieții, instinctele dominante, nivelul de influență spontană asupra oamenilor, simbolul forței inițiale, ce te însuflețește, unde ești cel mai prezent, vitalitate, simțul individualității, impulsul de a fi și de a crea, energia creativă dar și direcția de evoluție. Pentru o femeie, foarte important, Soarele, alături de Marte, înseamnă și genul de bărbat pe care îl cauți, îl apreciezi sau îți face bine, dat fiind și că o altă semnificație a Soarelui este chiar principiul masculin în sine.

Dacă Soarele este asociat, în astrologia ezoterică, spiritului, Luna, principiul feminin, sau pasiv,  este asociată corpului, însă nu doar celui fizic, ci și celui spiritual, pe care îl putem numi suflet. Într-un fel, este matricea folosită de spirit, Soarele, pentru a-și trăi lecția (re)încarnării, reprezentând depozitul acumulărilor trecutului, la nivelul acestei vieți dar și la nivel karmic. Luna ne arată care este răspunsul nostru firesc sau natural față de mediu, reacția noastră spontană de adaptare, felul de supraviețuire și mecanismul de apărare.   Luna guvernează emoțiile dar ne arată și care este viziunea noastră despre familie, tradiție, mediul în care vrem să trăim sau casa pe care vrem s-o avem. Luna simbolizează mama sau relația cu mama, iar pentru o femeie poziționarea și relațiile acestei planete indică modul în care se vede sau se proiectează pe sine în rolul de mamă. Pentru bărbat, alături de Venus, sugerează modelul de femeie agreat sau dorit.

Venus, alături de Lună, a fost în general asociată arhetipului feminin. Are deci o legătură directă cu iubirea, armonia, blândețea, grația, sensibilitatea și farmecul unui om. Indică, în general, ceea ce ne place sau atrage, după cum indică și gusturile sau valorile noastre, însă și felul în care le împărtășim. Poziția și aspectele lui Venus vorbesc despre modul de relaționare al cuiva și despre ceea ce îi oferă confort într-o relație.  Venus, prin semnul în care este situată arată specificul energiei și stilul de exprimare emoțională în relație, dar arată și instinctul social în general, felul în care un individ îi influențează pe ceilalți, gradul de popularitate pe care îl poate atinge (indicat și de Lună). Dintr-o perspectivă pragmatică, Venus ne sugerează felul în care cineva privește, cheltuiește sau face banii.

La un alt nivel, Venus poate fi asimilat ego-ului feminin sau identității feminine, iar pentru un bărbat înseamnă, după cum am pomenit deja, genul de femeie de care este atras sau fascinat.

De partea cealaltă, Marte, ca și Soarele, este asociat arhetipului masculin și poziția sa revelează multe aspecte legate de energia fizică și sexuală, de voința de a acționa și de a realiza. Marte ne arată felul participării cuiva la viață, intensitatea, ceea ce îl face să se implice și ceea ce îl stimulează într-un mod concret, competitivitatea, capacitatea de decizie, de asumare a responsabilității. Marte are o legătură directă cu dorința dar și cu posibilitatea de împlinire a acesteia, ne arată cum luptă cineva pentru lucrurile în care crede.

Precum Venus, exprimă gusturile erotice ale individului, dar mai ales în componenta sa sexuală și mai puțin în cea afectivă, după cum exprimă și calitatea energiei care motivează dorința sexuală, nivelul energetic al interacțiunii sexuale și importanța acesteia. În timp ce Venus îi atrage pe ceilalți prin frumusețe, farmec, bunătate și abilități sociale foarte plăcute (imaginea arhetipului feminin), Marte caută să obțină ceea ce dorește într-un mod mult mai direct și mai agresiv, poate cumva chiar prin demonstrații de forță, vigoare sau eficiență, (descrierea arhetipului masculin).

Dacă bărbatul este în general reprezentat prin Martele său, în calitatea acestuia de eu masculin, pentru o femeie Marte va însemna ceea ce caută la un bărbat, ceea ce o stimulează la un bărbat.

După cum vedem însă, societatea actuală propune roluri care nu mai corespund , în mod distinct, bărbatului și femeii, care parcă anulează identitatea de gen și creează multă confuzie, nemulțumire și frustrare, chiar dacă nemărturisite sau recunoscute ca atare.

Să vorbim și despre Ascendent și pe urmă vom reveni la acest aspect, referindu-ne la interacțiunile acestor planete din astrogramele suprapuse a doi indivizi, în speță bărbat și femeie.

Ascendentul este, cumva, precum învelișul în și prin care ne vom manifesta exprimarea solară, este interfața noastră cu lumea, filtrul prin care o percepem. În altă ordine de idei, Ascendentul este sentimentul de sine instinctiv și felul în care îl lăsăm să transpară, imaginea pe care o avem despre noi înșiși și o prezentăm celorlalți, sau ceea ce lăsăm, în exterior, să se știe ori să se vadă despre noi. Potrivit unor astrologi de seamă, Ascendentul reprezintă temperamentul noastru, dar și aspectul nostru fizic sau corporal și dă indicații despre sănătatea pe care o vom avea în general. În sfârșit, Ascendentul este modul în care fuzionăm activ cu viața atunci când energia noastră curge spontan, felul în care trebuie să trăim și să ne autoexprimăm pentru a ne simți liberi și compleți. Elementul în care se află Ascendentul este cel din care ne luăm, la nivel energetic, forța de care avem cea mai mare nevoie și se poate spune despre Ascendent că acesta conferă amprenta noastră energetică de ansamblu.

Această descriere, evident, nu are menirea unei scurte lecții de astrologie, ci ea vrea doar să evidențieze faptul că în harta astrologică se găsesc reprezentate, într-un mod simbolic, dar specific și precis totodată, reperele ce conturează personalitatea dar și direcțiile de viață ale unui om. Planetele la care am făcut referire, dar și celelalte, împreună cu Ascendentul și restul “punctelor unghiulare” prin semnele zodiacale  și elementele(foc, pământ, aer, apă) în care sunt așezate, capătă diverse semnificații, care se traduc în anumite moduri de manifestare cu tot ce înseamnă acestea.

Ei bine, astrograma compatibilității verifică cum se combină, prin aspectele create, planetele și unghiurile din astrograma individuală a unei persoane cu cele din astrograma individuală  a alteia. Semnificația literală  a cuvântului “compatibilitate” derivă din latinescul cum pasus, care înseamnă “a păși alături de” sau “a merge împreună”. Cuvântul compatibilitate este foarte legat de compasiune, de la latinescul compati, ” a simpatiza cu”. Pe scurt, compatibilitatea implică ideea de acțiune-mișcare reciprocă în armonie, sau de “curgere”a unuia către celălalt la nivel energetic, ceea ce implică susținere reciprocă și o direcție comună în viață. Însă de multe ori această compatibilitate este sau foarte redusă ori incompletă, sau prea contradictorie (ca să nu-i spunem capricioasă) sau nu există aproape deloc, fapt de care destule persoane își dau seama târziu sau pe care nu vor să-l recunoască, deși îl simt, instinctiv, pentru că, așa cum spus deja,  se află  sub transa  fricii, nesiguranței sau  interesului. Rolul astrologului poate fi vital în a explica ambelor  persoane care compun cuplul la  ce consecințe s-au expus din chiar clipa când s-au căsătorit, pozitive sau negative. De fapt, intervenția rezervată astrologului este de a explica ce face ca unele lucruri să se lege și altele nu,  în ce măsură și cât de importante sunt diferitele aspecte vizate de compatibilitate sau incompatibilitate, după care intervine psihologul, adică aceeași persoană dar în altă ipostază sau rol (astro-psihologul) care se folosește de ceea ce a aflat cu ajutorul astrelor și acum își pune în valoare cunoașterea și calitățile de terapeut spre a încerca să aducă ceva nou în relație.

Pentru că am schițat câteva însușiri ale planetelor de bază, cine vrea poate să își imagineze anumite lucruri pe care le-ar determina raportul de potrivire ori nepotrivire dintre acestea stabilit prin compararea a două hărți astrologice, însă este de la sine înțeles că interpretările unui astrolog profesionist vor fi mult mai utile.

În continuare, eu nu voi face decât să atrag atenția extrem de  succint asupra a ceea ce interesează cel mai mult în stabilirea compatibilității. În primul rând se vor compara pozițiile Soarelui și ale Lunii din cele două astrograme, personalitatea profundă și cel mai puternic factor motivant pe de-o parte și instinctul de supraviețuire și mecanismul de adaptare pe de alta, ca să nu mă refer decât la două atribute ale celor doi aștri. Armonia dintre Soarele și Luna reprezentanților cuplului este un indicator al înțelegerii reciproce și al identificării unuia cu celălalt, precum și al conștientizării instantanee a unicității celuilalt. Acest tip de raport poate fi indicativul uneia dintre cele mai înalte forme de iubire, un gen de acceptare reciprocă și de sensibilitate, care este mult mai durabilă în timp și mai profund satisfăcătoare decât relațiile care se bazează în principal pe indicatatorii tradiționali ai  “iubirii”  adică interacțiunile Venus-Venus, Venus-Marte, Venus-Soare sau Venus-Lună. Altfel, deși există multe căsătorii în care, de exemplu elementul Soarelui și Lunii bărbatului este incompatibil cu elementul Soarelui și Lunii femeii, marea majoritate a căsătoriilor fie nu durează prea mult, fie există într-un climat cumplit de frustrare, cel puțin pentru unul dintre parteneri.

Apoi, este extrem de important de văzut care este rezonanța între Lunile celor doi, întrucât acestea stabilesc gradul în care bărbatul și femeia se pot simți bine  în cadrul familiei create sau în domiciliul comun. Ea va indica, totodată, cât de mult sprijin și siguranță sunt în stare cei în cauză șă își ofere unul altuia.

Nu întâmplător am descris Ascendentul cu ceva mai multe detalii, căci pentru a realiza o hartă comparată completă, este imperios necesar să determinăm cu acuratețe Ascendentul ambelor persoane, să verificăm măsura în care Ascendenții se înțeleg între ei, dar și cum Ascendentul fiecăruia se potrivește cu planetele celuilalt. Fie și referindu-ne doar la semnificația de temperament a Ascendentului, deducem că în cazul unor poziții contrastante vom avea parte  și în realitate de două temperamente și abordări ale vieții care se bat cap în cap.

Evident, vom verifica și polaritatea Venus-Marte, care pe lângă faptul că ne dezvăluire raportul eu-lui feminin (Venus) cu cel masculin (Marte), cu tot ce implică acestea,  ne arată cum se situează gusturile femeii față de cele ale bărbatului, valorile de care sunt atrași cei doi și felul în care se implică în acțiune.

Nu sunt deloc de ignorat armoniile  Mercurului, pentru a determina cât de mare poate fi înțelegerea mentală între două persoane și ce interese au în comun. Nu întotdeauna un aspect negativ între Mercur și Mercur înseamnă un blocaj în relație, atâta vreme cât alte planete din harta cuiva se combină armonios cu Mercurul din harta partenerului.

De un real folos este și să verificăm cum se îmbină spiritualitatea sau religiozitatea unuia cu a celuilalt, lucru pentru care vom studia poziția lui Jupiter, dar și cum interacționează între ele simțul de răspundere, răbdarea și capacitatea de a duce un angajament până la capăt ale fiecăruia, caz în care vom examina aspectul Saturn-Saturn.

De fapt, un astrolog profesionist se va opri asupra a tot ce i se pare relevant într-o hartă comparată, inclusiv, deseori, asupra planetelor transpersonale, asupra așa-numitelor puncte matematice sau asupra așa-numiților asteroizi. Personal, eu  acord o mare însemnătate și Nodurilor Lunare, pentru a determina rolul Karmei într-o relație.

O hartă astrală comparată poate fi nuanțată de atâtea și atâtea amănunte, dar ține de cunoașterea și inspirația specialistului să le folosească. După cum spuneam la început, undeva, în societatea contemporană rolurile bărbatului și ale femeii nu mai sunt atât de diferite, întrucât este cultivat excesiv spiritul de competiție, iar multe femei sunt tentate să adopte stilul și chiar comportamentul masculin pentru a se impune, forțându-se chiar uneori să treacă complet peste caracteristicile de gen în acest sens. Egalitatea este tot mai greșit înțeleasă, căci menirea sa nu este de a uniformiza, ci doar de a permite aceleași oportunități. Însă fiecare sex are calitățile sale ce nu trebuie amestecate sau greșit apreciate, la fel cum este și cu slăbiciunile.

Dacă este adevărat că menirea noastră ca bărbați și femei nu este de a rivaliza, uneori în cadrul unui război ascuns, tacit, deghizat, ci de a ne completa,  nu de a ne critica, ci de a ne ajuta și încuraja reciproc, la fel de adevărat este că uneori, dincolo de ceea ce face din noi societatea,  indiferent de sexul căruia îi aparținem, printr-o anume dispunere planetară, rod al vieților noastre anterioare, putem manifesta și anumite însușiri care parcă ar fi mai mult specifice sexului opus. Deci, ne și putem naște cumva mai atipici, iar atunci când astrologul întocmește o hartă astrală, individuală sau comparativă, are datoria de a evidenția orice asemenea aspect.

De exemplu, o femeie poate avea un Marte foarte puternic și într-un semn masculin, dar și un Venus,  la fel cum poate avea o serie de alte planete în semne masculine, atunci tendința acesteia va fi, poate, de a avea o atitudine foarte directă și  de a se manifesta destul de agresiv sau, să spunem, combativ, dur și suspect de tranșant.  O analiză mai aprofundată, ne-ar putea dezvălui că a fost bărbat cu o viață înainte și că acum are a învăța feminitatea, fără a-i fi ușor, dar există și ipoteza conform căreia și-a ales aceste calități mai puțin specifice naturii femeii, pentru a nu se mai simți atât de vulnerabilă precum altădată.

Invers, fiindcă tot se plâng atât de mult fiicele Evei că bărbații par insensibili sau nu știu ori se tem să își exprime emoțiile, iată că azi întâlnim tot mai mulți urmași ai lui Adam ce au firi foarte blânde,  atitudini extrem de delicate, preocupări fine, chiar spirituale, și  care nu își mai etalează cu ostentație masculinitatea și simt nevoia să se deschidă, să își arate sau  să vorbească despre fricile sau fragilitatea lor. Este foarte probabil să aibă Marte, eu-l masculin, într-un semn feminin, sau să aibă o preponderență planetară yin în astrograma lor, ceea ne arată că fie învață,  în această viață, după multe de femeie, ce înseamnă să fii bărbat, fie și-au propus de la început, înainte de încarnare, să experimenteze o altă fațetă sufletească, după una care i-a pus probabil în ipostaza de ființă nemiloasă sau oricum destul de lipsită de compasiune. Nici o variantă, fie și contradictorie,  nu este exclusă

Merită să reamintim că masculinul și femininul sunt parte din fiecare dintre noi și că proporțiile și modurile în care cele două prototipuri, arhetipuri sau energii se combină în fiecare dintre noi pot fi atât de variate și uneori atât de surprinzătoare, lucru pe care practic doar astrologia este în stare să-l reliefeze într-o formă concretă, analizabilă.

Am vorbit de semne, de elemente, de planete, însă nu am menționat că există și casele astrale sau astrologice, care, de fapt, corespund domeniilor sau sectoarelor vieții. Când întocmim o astrogramă a compatibilității, o astrogramă care suprapune două astrograme individuale, noi, astrologii, verificăm și în ce zonă a vieții sau activității unuia dintre cei doi au cel mai mult impact sau influență pozițiile planetelor din astrograma celuilalt. De exemplu, un om poate însemna, în principiu, o sursă incredibilă de plăcere senzuală sau romantică pentru cineva, dar, în același timp, și una de dezastru financiar. Invers, cumva, dacă planetele indică că cineva ar fi în măsură a-ți asigura un trai îndestulat, aceleași planete îți pot arăta că prețul banilor primți va fi unul foarte mare, ce te poate costa, cu timpul, chiar sănătatea, prin mâhnirea pe care o va experimenta sufletul din cauză că nu ai parte de iubirea după care ai râvnit.

Așadar, poate că nu ar fi chiar o întrebare inutilă sau ciudată cea prin care te interesezi dacă psihologul este și astrolog atunci când vrei să începi o terapie de cuplu. Doar un psiho-astrolog, unul competent, te poate ajuta să accepți la nivel profund niște realități care sunt de fapt cosmice. În clipa când, fără să te cunoască, îți spune despre tine niște lucruri pe care nu le poți nega, dacă nu ești de-a dreptul vanitos sau hotărât, de la început să-l contrazici, pentru a-l pune și pe el într-o lumină proastă, alături de partenerul de cuplu, în clipa în care reperează aspectele cele mai sensibile ale unei relații și evidențiază anumite diferențe importante de viziune și de dinamică între soț și soție sau între iubit și iubită, nu ar fi decât o mare greșeală să nu-i oferi creditul cuvenit și să vezi ce îți propune mai departe, în funcție de ceea ce consideră potrivit.

Dată fiind înțelegerea pe care i-o conferă studierea astrogramei comparative, astro-psihologul va fi chiar mai puțin tentat decât alți profesioniști din domeniul  psihoterapiei să aducă în discuție vina cuiva. Nu, el îți va arăta că situația în care s-a ajuns în cuplu era cumva prefigurată sau anunțată de aspectele astrale, ce reflectă rodul unor acumulări vechi la nivel de dezvoltare sufletească.

Noțiunea de astro-psiholog sau de psiho-astrolog nu este una cu care oamenii se pot obișnui prea repede, dar dacă am sugerat suficient, sper, deja, de ce psihologia are nevoie de astrologie, voi afirma mai departe că astrologul care nu are o suficientă cunoaștere sau măcar intuiție psihologică nu va dispune de capacitatea de nuanțare necesară pentru a explica într-o formă potrivită și în primul rând folositoare ceea ce dezvăluie astrologia.  Mai ales în cazul unui cuplu ce trece prin momente grele se poate poticni un astrolog ce încearcă într-un mod prea savant, prea abstract sau prea specific să descrie limbajul astrelor.

Îmi permit să spun aceste lucruri după ce, prin multă învățătură și mult efort, am reușit să îmbin cele două profesii sau cele două abordări, fapt care mi-a mărit deschiderea dar și gradul de răspundere față de cei pe care îi servesc.

În speranța că veți înțelege, acum, perspectiva, dublă, din care privesc eu lucrurile, închei această paranteză și mă întorc la ceea ce este cel mai important. Dacă există relații total compromise, din cauza unei incompatibilități care a generat lucruri prea grave și care nu poate în nici un fel să aducă ceva bun în viitor, există și relații ce pot fi continuate și se pot chiar dezvolta căci a pricepe natura unică a celuilalt prin intermediul astrologiei încurajează încrederea și conferă acea capacitate incomparabilă de acceptare la care m-am referit.

Printre numeroasele realități cosmice pe care astrologia le poate cu adevărat dezvălui sunt și ,,trocurile” ce apar în cadrul relațiilor atunci când cineva își ia angajamente față de o anumită persoană. Aceasta înseamnă că natura fiecărei persoane este ca un tot integrat, aspect care trebuie acceptat și tratat ca atare, în totalitatea sa. Cu alte cuvinte, atributele, calitățile și defectele unui semn, vin toate la un loc. Nu putem dispune de un om pe părți, nu putem beneficia doar de un aspect sau de o însușire a lui, prefăcându-ne că restul nu există. Dacă vreți să aveți parte de precizia în acțiune sau de îndemânarea unei Fecioare , trebuie să faceți față și criticismului sau fricilor ei. Dacă vă face bine pasionalitatea Scorpionului, trebuie să vă obișnuiți și cu gelozia sau paranoia lui. Dacă admirați inițiativa și curajul Berbecului, fiți pregătiți și pentru egoismul său acerb sau pentru lipsa de considerați, și tot așa. Atunci când începem să renunțăm la iluzii, așteptări,  la cerințe și la o relație imaginară ideală, în care toți factorii sunt perfecți, înseamnă că am atins un anume nivel de maturitate în ceea ce privește relațiile apropiate. Pe scurt, unul dintre cele mai valoroase aspecte prin care astrologia contribuie la îmbunătățirea vieții noastre, este validarea cosmică a sinelui autentic al fiecăruia.

Deși psihoterapeuții pun accentul pe ,,comunicare” atunci când au de-a face cu un cuplu dizarmonic, ei nu pot să-și dea seama cât de diferiți pot fi oamenii în ceea ce privește metodele lor de comunicare și de acordare energetică. Din experiența mea pot spune că dacă  nu există o potrivire de bază (empatie, armonie energetică, simpatie și înțelegere reciprocă) o comunicare bună poate fi obținută doar în urma unui efort mai mult decât considerabil, deși uneori, oricât de trist ar părea, nu poate fi obținută deloc. Tânguielile sau acceptarea unei ,,viziuni pe care terapeutul o oferă drept soluție” nu înseamnă comunicare. Dar a fi conștient că cealaltă persoană are un mod complet diferit de a privi lucrurile, un mod diferit de gândire și comunicare poate fi foarte folositor în orice terapie sau consiliere, iar aceste aspecte sunt cel mai bine puse în vedere de astrologie.

Este adevărat că există mai multe niveluri de comunicare între oameni, dar fiecare persoană este capabilă să aprecieze cu mai mare claritate doar anumite tipuri de comunicare. De fapt, o anume persoană poate să vă iubească foarte intens în felul său, dar voi să fiți incapabili să acceptați sau să apreciați acea iubire. În alte cazuri, vă puteți simți iubiți doar pentru că un anume comportament vă face să percepeți mesaje pe care le apreciați și care se armonizează bine cu voi, ceea ce nu înseamnă neapărat că cealaltă persoană chiar vă iubește într-un mod profund.

În relațiile intime, dar și în viața de zi cu zi, atunci când vă potriviți foarte bine cu o persoană, totul va curge natural între voi, fără blocaje și fără conflicte și vă veți înțelege foarte ușor, dar, cu cât veți fi mai diferiți de partenerul vostru, cu atât mai puțin veți fi acordați la el/ea și cu atât mai mult veți simți nevoia să reduceți distanța dintre voi prin crearea unei stări sau unei atmosfere speciale. Cu cât sunteți mai puțin compatibili cu adevărat, cu atât mai mult veți simți nevoia de a face acest lucru, de a cultiva iluzia arhetipală a unei stări de transă, deoarece este singura cale prin care voi doi puteți să vă contopiți. Dacă nu se bazează pe o curgere reală, nestăvilită,  de energie și  comunicare autentică, atunc înseamnă că este creată cu totul din imaginație, dorință și vizualizare, prin folosirea de imagini și iluzii. Această stare nerealistă poate fi distrusă surprinzător de repede. Trebuie doar ca una dintre persoane ,,să spună ce nu trebuie” sau ,,să facă ce nu trebuie” pentru ca cealaltă persoană să își dea seama că acele cuvinte sau acțiuni nu se potrivesc cu imaginea ideală pe care și-o crease. Bula magică se sparge, vasul fragil creat mai înainte nu mai poate reține apa.

Comunicarea instantanee prin intermediul undelor electromagnetice și a câmpurilor energetice poate apărea instantaneu, nu putem noi să determinăm apariția acestora. Foarte multe probleme, inclusiv cele sexuale, derivă din încercarea de a forța o anume curgere a energiei. Oamenii își presează partenerii și pe ei înșiși, pretinzând tot soiul de lucruri, dar astfel “de pretenții nu rezistă niciodată prea multă vreme.

Compararea unor hărți astrologice natale sau întocmirea unei hărți comparate este o metodă extrem de valoroasă de analizare a curgerii energetice între două persoane, de fapt cel mai bun instrument pentru a pătrunde adânc în psihicul altor oameni și a cunoaște cu adevărat toate tipuril de relații și de interacțiuni interpersonale. O hartă comparată poate fi privită mai exact ca un portret grafic al interacțiunii dintre două câmpuri energetice, o diagramă a domeniilor și a intensității cu care oamenii se încurajează, se provoacă, se stimulează, se blochează, epuizează sau armonizează unul pe celălalt.

Desigur, în majoritatea relațiilor pot apărea atât schimburile armonice cât și dizarmonice de energie, dar va exista întotdeauna o predominanță. Schimburile armonice de energie de pe anumite niveluri între doi indivizi vor furniza  celor doi resursele necesare pentru a putea face față altor domenii ale relației, care sunt mult mai problematice. Dacă cumva însă între două persoane există o predominanță a energiilor discordante, va fi doar o problemă de timp până când una dintre ele, sau ambele, vor dori să încheie acea relație, fie și doar din epuizare, dacă nu din altă cauză.

Într-o relație în cadrul căreia una dintre persoane nu are rezonanțe puternice cu elementul dominant al celeilalte persoane, cei doi vor ajunge să se distanțeze din ce în ce mai mult, pe măsură ce se vor dezvolta și se vor individualiza fiecare în felul său specific. Pe măsură ce își vor conștientiza din ce în ce mai mult individualitatea lor esențială, cu atât se vor resemna mai mult, dându-și seama că nu vor putea niciodată să ajungă la nivelele de profunzime pe care le doresc. Gradul de insatisfacție depinde de așteptările fiecăruia din cadrul relației, de cât de dependent este fiecare de acea relație pentru propria împlinire și de intensitatea implicării în acea relație.

Oamenii sunt deseori atrași de cei care sunt acordați la un element, adică la un fel de a fi  sau la niște calități care le lipsesc lor înșiși, drept pentru care mulți astrologi au afirmat că o astfel de situație este ideală, întrucât oamenii se ,,complementează” unul pe celălalt, fiecare oferind celuilalt ceea ce are nevoie. Dar, cu toate că este adevărat că suntem adesea fascinați de și atrași către cei care manifestă” calitățile și abilitățile cu care noi nu suntem dotați, experiența mea indică că doar rareori putem să înțelegem o astfel de persoană la nivel intim pentru o perioadă mai lungă de timp și să fim mulțumiți.

Iată de ce este atât de important să se facă o analiză astrologică comparativă foarte atentă atunci când un cuplu vine pentru terapie. Pentru unii ceea ce vor afla va fi, poate, ca un șoc, la început, pentru alții doar ca o confirmare. Oricum, astrograma compatibilității va clarifica aspectele ce îi separă drastic și cele care îi unesc și ne referim la toate aspectele personalității, la gusturi, la aspirații, la motivații, la idealuri etc. În cazul în care, deși astrograma indică o compatibilitate foarte redusă, cei doi insistă să mai ofere o șansă relației, li se va explica unde ar trebui să insiste pentru a schimba ceva și ce din potențialul lor, poate încă nefolosit, sau doar prea puțin folosit, ar putea servi în acest sens. Orice dispunere planetară include, evident, după cum am mai zis, diferite fațete, diferite sensuri și diferite posibilități, dintre care doar unele sunt, de foarte multe ori, conștientizate, iar astrologul, mai ales dacă este și psiholog, va atrage atenția unei persoane asupra acestui aspect, indicându-i spre ce zonă a ființei sale s-ar putea îndrepta pentru a putea aduce la lumină energii sau calități nebănuite.

Nu de puține ori, astrograma comparată ne arată că bărbatul și femeia sunt mai puțin incompatibili, în ansamblu, decât ar fi crezut, dar că un singur sau doar câteva elemente de incompatibilitate, a căror importanță este supraevaluată și dramatizată de cei doi, face ca relația să pară imposibilă. Aceasta se întâmplă tot din cauza faptului că nu am manifestat niciodată un interes real în a-l cunoaște pe celălalt și că l-am apreciat prea mult prin prisma unei viziuni limitate de egoismul, interesele, dorințele sau fricile noastre, transformându-l în ceva ce de fapt nu este.

Când astrologia, prin priceperea astrologului, și-a îndeplinit misiunea și cei doi încep să se vadă într-o lumină nouă, distanțați de prejudecăți și conștientizându-și prea marele și toxicul subiectivism, când încep de fapt să se re-cunoască, ca să spun așa, sau să se cunoască în adevărul lor,  poate apărea o deschidere fără precedent, plină de sincerități nebănuite, care îi permite psihologului să abordeze cu mult mai multe șanse sursele conflictului dintre cei doi și chiar să le rezolve în timp.

Desigur că în multe cazuri este dureros momentul în care măștile sunt făcute să cadă și el sau ea este făcut să înțeleagă că și-a bazat, sau își bazează, speranța pe o iluzie, că s-a mințit mai tot timpul în legătură cu omul de lângă pentru a putea merge mai departe, cel puțin, după cum se întâmplă atât de des, de la apariția copiilor. Unii parcă ar vrea, întâlnim și așa ceva, să știe cât mai puțin despre celălalt, dar, printr-o minune, acesta să se schimbe și să le permită o viață mai suportabilă. Nu, nu se petrec, de regulă, asemenea lucruri, iar schimbarea, dacă intervine, implică ambele părți, este un proces comun și concomitent ce întotdeauna are la bază conștientizarea prealabilă, acea trezire la care mă refeream la început. Nu îl vei cunoaște pe celălalt dacă nu începi sau nu vrei să te cunoști pe tine. În clipa în care vălurile sunt date la o  parte, când descoperi cine ești și ce vrei cu adevărat, ce te reprezintă, vei putea lua o decizie corectă, oricare ar fi ea.

Cât despre copii, aceștia înseamnă un subiect mai mult delicat, care trebuie tratat cu cea mai mare răspundere. Sunt atât de mulți părinții, după cum ziceam, care rămân împreună doar pentru a-i proteja pe aceștia și a le asigura, cred ei, un trai bun, un viitor mai promițător, însă nu își dau seama cât de ușor recepționează și identifică copiii diferențele și conflictele dintre părinți, uneori chiar foarte repede, când sensibilitatea lor este mare. În loc să-i ajute, anumite compromisuri, atât de forțate, îi rănesc și chiar îi distrug într-un final.  Energiile prea discordante, între ele, ale anumitor părinți le perturbă propria energie și fie îi fragilizează excesiv, fie îi împing spre atitudini bizare sau reprobabile, cum ar fi autoizolarea sau agresivitatea.

Fiindcă tot suntem aici, întâlnim și situațiile în care, deși părinții se înțeleg bine între ei, relația acestora cu copilul  suferă și nimeni nu înțelege de ce. Alteori, copilul se împacă doar cu unul dintre părinți, în vreme ce dezvoltă o stare conflictuală cu celălalt, deși acest al doilea părinte este la locul lui, aparent,  îl iubește și încearcă să facă orice pentru binele copilului. În cazul divorțurilor, evident, lucrurile se schimbă total, dar un copil poate, paradoxal sau nu, rămâne mai mult atașat tocmai de părintele cu care nu mai locuiește, pe când dă dovadă de animozitate față de cel care își asumă creșterea efectivă a lui.  Ajungem la aceeași idee de compatibilitate sau incompatibilitate.

Dacă lărgim perspectiva și, evident, excludem orice conotație sexuală cu implicații aberante, putem vedea și relația mamă-copil sau tată-copil ca pe una de cuplu, iar mai departe și pe cea între bunic sau bunică și nepot ori nepoată. Și asemenea cupluri pot veni la terapie, în cazul în care cei care le compun se ceartă tot timpul și din te miri ce, iar altfel și acestor persoane li se poate întocmi o astrogramă comparativă, pentru că este de cele mai multe ori clar că fac ce fac din cauza aceleiași necunoașteri. Dacă un copil nu poate înțelege prea multe decât de la o vârstă încolo, eventual începând cu stadiul adolescenței timpurii, un părinte nu are decât de câștigat dacă află cum este copilul său la nivel cosmic, cum a venit echipat pentru această viață. Aceasta în vreme ce află același lucru despre sine și vede cum se desfășoară în planul realității profunde interferențele și interacțiunile între el și copil și ce ar fi de schimbat în propria sa atitudine și propriul său comportament, conform indicațiilor planetare, pentru ca lucrurile să capete o altă evoluție.

Este aproape de neconceput să ne gândim la o despărțire între părinte și copil,  la un fel de ..divorț”, cel puțin până la un punct și când ne gândim la mamă, deși există și asemenea cazuri din nefericire, drept pentru care astrograma compatibilității poate deveni și mai importantă, transformându-se chiar într-o necesitate.

În sfârșit, pe firul tuturor celor expuse,  atunci când vorbim despre terapia de familie, putem să ne referim nu doar la soț și soție, ci la întreaga familie, deci la părinți plus copii. Uneori este bine ca toți să stea de vorbă cu psihoterapeutul sau consilierul psihologic, fiindcă toți contribuie, într-un fel sau altul, într-o măsură sau alta, la ceea ce se întâmplă în spațiul lor comun și toți au ceva de spus și de manifestat. Dacă, potrivit celor subliniate, psihoterapeutul este și astrolog, cu atât mai bine. Acesta le va întocmi la început fiecăruia câte o astrogramă individuală pentru a afla cât mai bine cu cine are de-a face, după care, dacă va considera de cuviință, va realiza, prin suprapunerea acestora, o astrogramă comparativă pentru fiecare ,,cuplu” din familie, tată-mamă, tată-fiică, tată-fiu, mamă-fiu, mamă-fiică etc. După aceea, va ști în ce zonă să intervină, ce aspecte să atingă și cum.

Închei aici acest articol cu speranța că am făcut să se înțeleagă cât de importantă este astrologia în general și astrograma compatibilității în particular, mai cu seamă pentru terapia de cuplu.

Sunt Michael Titus Grecu, astrolog și psiholog, în ce ordine vreți, și îmi place să fiu de folos, prin analizele, sfaturile și terapiile mele tuturor celor ce trec prin momente grele și situații de cumpănă în viață, au întrebări  ce par fără răspuns sau vor să evolueze și nu știu cum