Nodul Sud în Vărsător – Nodul Nord în Leu

Zona karmică a Vărsătorului seamănă întrucâtva cu cea a Balanţei, în sensul că cei ce vin de aici au avut mai mereu dorinţa de a comunica, de a fi înconjuraţi de oameni, în speţă grupuri, de a face schimb de idei, concepte şi de a se asocia. Totuşi, există diferenţe fundamentale, aceşti nativi au pus mare preţ pe conceptul de prietenie, pe care l-au idealizat şi în general pe cel de fraternitate. Putem vorbi totodată despre o concepţie universalistă, centrată în jurul noţiunii de asociere pentru un scop înalt, sau de binefacere. Nativul a căutat parteneri care să-l sprijine întru a propaga idei noi, la scară mai mult sau mai puţin largă, fiind mânat de convingeri nobile. A vrut să ajute dezinteresat, s-a implicat, din convingere, în proiecte de anvergură şi de emancipare socială, dar de multe ori mult prea avangardiste pentru vremurile respective, situaţie care se poate repeta şi astăzi. A vrute să derigidizeze diversele structuri ale sistemelor prin care a trecut, dar, probabil, s-a lovit de adversari puternici, ideile grupurilor din care a făcut parte au putut fi văzute şi ca utopice.

Să reţinem noţiunea de idealism şi să ne întoarcem la cea de prieteni. A existat totuşi o dependenţă, în general, a nativului faţă de aceştia, în sensul de a fi vrut mereu să aibă şi asentimentul lor în demararea unei strategii anume, chiar dacă firea acestuia a fost una liberă. Sau a depins de hotărârile conducătorilor de grup din care făceau parte aceşti prieteni şi nu şi-a putut impune, cel puţin nu în întregime, punctul de vedere. A fost înainte de toate un visător trăind în lumea propriilor creaţii mentale, care se pare că nu au fost puse în practică.

Pe de altă parte, nu i-au plăcut convenţiile, regulamentele, legile, constrângerile şi li s-a supus, când a făcut-o, cu strângere de inimă şi chiar cu durere. Probabil că a fost, uneori, un martir chiar, în slujba unei cauze fără soluţie. A teoretizat şi abstractizat mult, a fost un intelectual desăvârşit, poate un autodidact, dar nu a putut da o formă concretă, viabilă, realizărilor sale interioare, a trăit chiar sub amprenta unui puternic estetism, de ordin strict mental. Se poate spune că a avut, până la un punct, o răceală intelectuală şi că însăşi iubirea sa pentru oameni a fost una mai mult gândită decât trăită, simţită, bazată pe convingeri şi nu pe sentimente.

Fiind prea preocupat de ideile sale şi ale cercurilor în care a activat, nu a acordat prea mare importanţă vieţii obişnuite, cum ar fi cea de familie, nu l-au interesat în mod deosebit copiii, iar relaţiile sale cu sexul opus se poate să fi fost destul de libertine, în virtutea aceluiaşi principiu al relaţionării multiple sau, să-i spunem, universale. A acordat mare libertate partenerului sau partenerei de cuplu, pentru că a pretins aceeaşi libertate, nu l-au interesat amănuntele casnice, considerate mici, nu s-a oprit, în general, asupra ingredientelor, obişnuite, ale vieţii de zi cu zi, a evoluat într-un fel de spaţiu al său, personal şi, până la urmă, intangibil.

În această viaţă s-ar putea să întâlnim la nativ un comportament destul de ambiguu. Pe de-o parte dă impresia că ar vrea să asculte sfaturile prietenilor şi cunoscuţilor săi, fiindcă rămâne un adept al mulţilor prieteni, pentru ca apoi să constatăm că le respinge, chiar dacă elegant sau discret, fiindcă nu-i place să supere. Probabil că resimte prea puternica lor influenţă trecută şi vrea să se desprindă de ea. Aşa şi trebuie să facă, în virtutea direcţiei trasate de Nodul Nord, în Leu. Astăzi el vrea să îşi găsească o cale a sa, proprie, o cale care iese din teorie şi intră în practică. Nativul încearcă şi poate să fie independent, să se slujească doar de propriile idei şi să facă în aşa fel încât aceste idei să nască realizări reale, pe care ochiul le vede, urechea le aude şi mâna le atinge, el vrea, în această viaţă, să lase ceva solid după el. Nu se mai acceptă în postura de simplu partener, într-o asociaţie, sau membru al unui grup, oricare ar fi orientarea şi scopurile acestuia, vrea să conducă, să dirijeze, să imprime mersul lucrurilor. Îi place să se mobilizeze pentru un scop măreţ, dar va dispune acum şi de forţa de organizare necesară. Acumulările teoretice ale trecutului sau trecuturilor vor să se exprime astăzi în sfera concretului, a palpabilului.De altfel, viaţa îl va trece prin situaţii critice în care va vedea că nu se poate descurca decât de unul singur, unii prieteni, chiar dacă ar putea-o face, nu-l vor ajuta, fiindcă aşa o cer legile evoluţiei, el trebuie să devină puternic şi pe picioarele sale. Astăzi nativul dispune de alte capacităţi, este un creator în adevăratul sens al cuvântului, nu doar un formulator de idei, mai mult sau mai puţin bizare sau inaplicabile. Poate că în prima parte a vieţii nativul a manifestat aceeaşi dorinţă de a afla grupuri de oameni care să-i împărtăşească vederile, sau, oricum, prieteni nonconformişti, deschişi la minte, în care să-şi găsească, cumva o întregire, sau de care să se simtă sprijinit, la nivel mental şi moral, dar nu va fi uşor. Decepţiile vor fi mari.

În altă ordine de idei, nativul va dori de astă dată să-şi întemeieze o familie în adevăratul sens al cuvântului, căreia să i se dedice, şi în calitate de tată sau mamă. Iarăşi o lecţie de trecut, partenera/partenerul nu va fi uşor de găsit, sau va trebui să fie o persoană, la rândul său, cu mare deschidere, complexă, destul de liberă prin atitudine, fiindcă nativul, încă marcat karmic în sensul punctat, va avea „ieşirile” sale de independenţă, escapadele sale, fie şi numai nevinovate, care nu trebuie să comporte neapărat ceea ce noi numim trădare, ci pur şi simplu înşelarea partenerului cu libertatea, idee de care nativul nu se poate priva. Oricum, ca să revin, nativul vine acum să aplice în practică ceea ce nu a reuşit altădată,  când nu avea „forţa karmică necesară”, proiectele sale. Va fi mai îndrăzneţ, mai semeţ şi nu va mai ezita la fel de mult, va spune ce are de spus şi tare, în forţă. Dragostea lui de oameni este acum una mai sinceră, în sensul că vine din suflet şi nu din minte, de aceea şi actele sale vor avea altă pondere, fiind încălzite de soarele Leului şi deci vii, însufleţite, trăite. În continuare va dori să-şi împărtăşească gândurile, planurile cu alţii, dar nu va mai sta să aştepte aprobarea sau dezaprobarea lor, cel puţin în partea a doua a vieţii, când trecutul nu va mai avea atâta influenţă asupra sa. I se cere să fie consecvent în tot ceea vrea să întreprindă, chiar dacă va fi zguduit, uneori, de puternice frământări interioare, determinate, iarăşi, de această moştenire a trecutului, care este a idealismului, a devotamentului în prietenie şi pentru un scop foarte înalt. Zona de profundă spiritualitate din care vine trebuie să se întâlnească acum cu cea a realităţii terestre.

4 Comments

 1. Mi.a placut, bine zis ,adevarat, nuantat in exprimare. Am 55 de ani si nodul nord in leu in tranzit se suprapune peste cel natal. Ma lovesc de 2 ani de o lombalgie discopatie si cred ca am gresit totusi pe ndeva desi cam tot ce este scris mi se potriveste.Apreciez munca depusa pt scrierea celor de mai sus. Multumesc si multa sanatate !

  1. Este o munca, corect, in a scrie, dar este si un sentiment al datoriei. Tot ceea ce vine catre mine in sfera cunoasterii, transmit mai departe. Dumnezeu sa va binecuvanteze!

 2. Doamne, cat de adevarat!
  Acum inteleg, sau mai bine zis ma inteleg, de unde dorinta de apartenenta la grupuri, revolta (interioara) impotriva regulilor, programelor, etc
  Multumesc frumos, pentru ca ne impartasiti din cunostintele dvs.
  Cu respect,
  Sonia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.